Podelite sa prijateljima...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePin on Pinterest

Najveći festival piva na svetu se održava svake godine u Minhenu. Iako se zove Oktoberfest, počinje uvek u septembru, traje 16 dana i predstavlja pravi raj za pivopije.

Oktober fest Minnen

Šta je Oktober Fest u Minhenu ?

Ovaj događaj je nastao 1810. godine i održan je u čast venčanja princa Ludviga I od Bavarske i princeze Tereze. Polje na kojem se održava Oktoberfest se prostire na 42 hektara i naziva se po princezi Theresienwiese (Terezino polje). Lokalno se ovaj festival naziva „Wiesn“.

Nemačka piva

Ono što je zanimljivo je da se toče isključivo piva iz minhenskih pivnica. 6 najvećih pivnica čija piva na ovom festivalu možete probati su: Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Spaten i najpoznatiji Paulaner. Na Oktoberfestu se toči i posebna vrsta piva „Wiesnbier“, koje se toči samo u toku festivala. Ovo pivo je nešto jače od ostalih (6-8% alkohola).
Atrakcija pivskog festivala su i tradicionalno obučene konobarice, kojih na festivalu ima oko 1600. Slike koje ste gledali i priče koje ste slušali o tome koliko krigli ove dame mogu da ponesu su apsolutno tačne. Rekord u nošenju krigli drži jedna konobarica koja je uspela da ponese čak 22 krigle od pola litre piva. Impresivno, zar ne?

Oktober fest u Minhenu

Oktoberfest svake godine poseti više od 7 miliona ljudi, što dovoljno govori o popularnosti ove manifestacije. Iako postoji neverovatnih 104.000 mesta za sedenje, sva su uvek puna. A pravila se čak i ovde uvek poštuju. Nemoguće je naručiti pivo preko šanka, ili u hodu. Tek kada uspete da zauzmete neko od mesta za sedenje, doći će vesela konobarica da Vas usluži.
Ovde je pivo najvažnije i konzumira se u neograničenim količinama. Svake godine se popije preko 60 hektolitara piva. Ja tu količinu tečnosti ne mogu ni da zamislim. :) Pivo se uglavnom naručuje u litarskim kriglama, a nemačka mera za litar piva je „Maß“ (čita se „mas“ i čućete ovu reč često na festivalu). Cena litra piva je između 9,40 i 9,85 evra. Pored ove, najčešće izgovorena reč na festivalu piva je „Prost“. Živeli!

PROČITAJTE JOŠ I:

Učenje nemačkog jezika – osnove

Brzo učenje nemačkog jezika

Saveti za učenje nemačkog jezika

Nemački jezik za početnike

Pomoćni glagoli u nemačkom jeziku

Prezent u nemačkom jeziku

Građenje perfekta u nemačkom jeziku

Nemački jezik za decu